המרקייה - 4 מתכוני מרקים לחורף
בכל שנה, לארוחה המפסקת של יום כיפור, אני מכינה את המרק הראשון לעונה. זה תמיד מרק עוף והילדים שלי (כולל הילד הגדול ואהוב ליבי), משתגעים על זה. אני מכינה מרק עם פולקע של עוף, מלא ירקות ועלים ירוקים בשביל הטעם, מבשלת אטריות וקונה שקדי מרק צהובים בטעם של ילדות והם מתענגים על כל ביס, אחרי חצי שנה של קיץ מהביל, שלא אכלו במהלכו אף צלחת מרק….
אני, לעומת זאת, לא נוגעת במרק הזה. מכל המרקים שיש בעולם - מרק עוף הוא לא משהו שאני מוכנה לאכול. אחרי יום כיפור, נפתחת ״המרקיה״ שלי ומדי שבוע, אני מכינה סיר של מרק טוב, שיהיה בבית. פעם מרק פטריות (המתכון בפוסט הזה), פעם מרק כרובית וברוקולי (המתכון פה), פעם מרק מינסטרונה ופעם מרק בצל.
מדי פעם, אני מעלה צילומים יפים של המרקים שלי לאינסטגרם, וחוטפת מבול של בקשות למתכון. אז גילוי נאות: אחד הדברים שאני הכי פחות מחבבת זה לכתוב מתכונים. מחילה! תוך כדי בישול אני תמיד משנה, קצת מאלתרת, משחקת עם כמויות, ולשחזר את כל הטוב הזה, שלב אחרי שלב בכתיבה - זה לא כייף לי :-) ומתכונאית אני לא מתיימרת להיות. ובכל זאת, כדי לא לאכזב ועל-מנת להיענות לבקשות שלכן, החלטתי להעלות מתכונים לארבעה מרקים מעולים ממש, שיסגרו לכן פינה בחורף הקרוב. מקווה שתהנו מזה ואל תשכחו לספר איך יצא. מרק עגבניות צלויות המתכון הנהדר הזה, מבוסס על מתכון של שי-לי ליפא אהובתי, עם כמה שינויים ותוספות שלי.
מחממים תנור ל- 200 מעלות.
פורשים נייר אפייה על תבנית התנור ומניחים עליה 8 עגבניות בינוניות ובשלות, חצויות.
2 בצלים בינוניים חתוכים לרבעים.
2 פלפלים אדומים / צהובים – חצויים וללא גרעינים.
מתבלים במלח, פלפל, כף גדושה סוכר, 2 כפות שמן זית על גבי כל הירקות בתבנית ומניחים כמה ענפי תימין או אורגנו טרי (אני לעיתים מוותרת על זה).
צולים כ- 40 דקות עד שהעגבניות, הפלפלים והבצלים זהובים.
מרחיקים את ענפי התימין.
מקלפים את העגבניות מקליפתן (הן יוצאות בקלות) ומסירים את הקליפה מהפלפלים.
מעבירים את כל התכולה לסיר, כולל ה"מיץ" שנותר בתבנית האפייה.
מוסיפים כ- 3 כוסות מים, 2 שיני שום כתוש (אני מעדיפה את זה של "דורות". טעמו עדין יותר ופחות עוקץ, שלא לדבר על קלות השימוש, מבלי לקלף, לכתוש, להסריח וכו').
מבשלים כרבע שעה ומתבלים שוב לפי הצורך (ניתן להוסיף שבבי צ'ילי, מלח, פלפל ולאזן עם סוכר – לפי הטעם).
טוחנים עם מוט ריסוק חשמלי עד לקבלת מרקם חלק.
רעיונות להגשה:
ניתן להגיש עם קרוטונים שהכנו מחלה, או כאלה מוכנים, שקנינו.
ניתן להכין טוסט מפנק עם מלא גבינה צהובה, ולהגיש יחד עם המרק לארוחה שלמה.
ניתן לפזר עלי בזיליקום מעל המרק.
ניתן להוסיף כף של שמנת חמוצה או יוגורט יווני עשיר מעל המרק.
מרק העדשים של הילי
הילוש חברתי הטובה מימי ההתנדבות במשרד הביטחון אי שם בשנות ה- 20 לחיינו, שולפת מדי פעם מתכונים שהם "ריצה למרחקים ארוכים". קלאסיקה קלה ומוצלחת, שלא אחליף עוד שנים קדימה. המתכון הזה הוא אחד הטובים שלה.
בסיר גדול, מטגנים במעט שמן זית:
1 בצל קצוץ
3 גזרים קצוצים
מוסיפים שקית עדשים כתומות (ששטפנו לפני כן במסננת),
ומים רותחים עד גובה הסיר.
אני מוסיפה גם כמה עלי דפנה לסיר.
תיבול: מלח, פלפל, פפריקה וכמון (התבלין הזה לא בשימוש תדיר אצלי במטבח, אבל במרק הזה חשוב שלא לוותר עליו. תתחילו עם מעט ותחזקו במידת הצורך ולפי הטעם).
מביאים את הסיר לרתיחה ומבשלים כחצי שעה.
מרק כתום בניחוח אסייאתי
מטגנים בקצת שמן זית: 1 בצל חצוי, כ- 2 בטטות, 4 גזרים וחתיכת דלעת.
ממלאים את הסיר עם הירקות במים ומביאים לרתיחה.
מרסקים הכל במוט ריסוק חשמלי.
תיבול: מוסיפים ג׳ינג׳ר טרי מגורד (גם 2 קוביות ג'ינג'ר קפוא יעבדו פה), מעט שום, קינמון ואגוז מוסקט.
מלח ופלפל.
לטעום ולתקן.
רעיונות להגשה:
ניתן להגיש עם כף גדושה של יוגורט סמיך ו/או לפזר גרעיני דלעת מעל.
אפשר לקשט גם בעירית קצוצה.
מרק בצל מפנק
5-6 בצלים לבנים קלופים ופרוסים לטבעות + 2 בצלים סגולים קלופים ופרוסים לטבעות
מעט שמן זית
50 גר' חמאה
3 כפות קמח 2 כפות אבקת מרק בצל מומסות במעט מים רותחים
כ- 10 כוסות מים מלח, פלפל 1/2 כוס יין לבן גבינה מגוררת - כמו גרוייר, קשקבל או גאודה
קולפים את הבצלים ופורסים אותם לפרוסות דקות
בסיר גדול ממיסים חמאה ומוסיפים לה מעט שמן זית
מאדים את הבצלים, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהם הופכים לשקופים ורכים (זה יכול לקחת זמן. לא להתייאש)
מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב, כדי למנוע היווצרות גושים. ממיסים את אבקת המרק במים רותחים ומוסיפים לסיר הבצלים ולאחר מכן את המים הטובים שלנו. מתבלים במלח ופלפל. מביאים לרתיחה ומורידים לאש קטנה. מוסיפים 1/2 כוס יין לבן ומבשלים על אש קטנה כ- 20 דק'.
רעיונות להגשה:
רצוי להגיש עם גבינה מגורדת מעל. אפשר להוסיף גם קרוטונים - קנויים או עשויים בבית. אם רוצים להשקיע, אפשר להכין טוסטים ועליהם גבינה מומסת ולהניח בקערת המרק בעת ההגשה.
*** טיפ לכל המרקים - השתמשו במים טעימים לבישול המרק. כלומר, לא במים מהברז, אלא במים מסוננים, כמו אלה שאתם שותים ביום-יום. לא תאמינו איזה הבדל!
Comments