top of page
חיפוש

שינויים בהרגלי התזונה

עודכן: 10 בספט׳ 2020

היא המתינה לי כבר בבית הקפה וערבבה את ההפוך שלה בנחת. התיישבתי מולה והזמנתי גם אני הפוך. חלש. בזכוכית בבקשה. תודה! ״אולי ניקח גם מאפה,״ הצעתי בחביבות אחרי שלא יכולתי להתעלם מהמאפים שקרצו לי מהוויטרינה הממוקמת ממש מאחוריה (באופן אירוני לגמרי). ״פחות״, היא השיבה בחיוך הורס. נזכרתי שהגעתי לפגישה עם תזונאית ונכלמתי לי. מאפה כבר לא יהיה פה, ידעתי ומיהרתי לרוקן שתי שקיות סוכרזית לקפה שלי. שיהיה קצת מתוק בפה, בכל זאת!

אבל עדי לא מתרגשת ממני. היא אינה מזועזעת וגם לא נוזפת. היא דווקא מאד מחויכת. ומדברת בעיניים בורקות על תחום התזונה. היא מלאת רעיונות, ומדברת בצורה הגיונית כל כך שאני באמת תוהה – מה כל כך קשה בלשנות הרגלים ולאכול נכון???

״זו עבודה מאדדדד קשה!״ היא אומרת. “לא קל לשנות הרגלים, לשנות חשיבה, לנהוג אחרת, לזכור לשאול את עצמך – האם אני באמת רעב או שבעצם שבע (איפה אני ממוקם על סולם הרעב ולפי זה לאכול בהתאם…) או האם להביא חטיפים לילדים כשהולכים לגינה אחר-הצהריים זה כל כך נוראי אחרי הכל”.

עדי ארצי היא דיאטנית קלינית. היא למדה מדעי התזונה במשך 4 שנים, כולל סטאז׳ מסודר בבית חולים. היא התעסקה בתזונת גברים (רבים מהם מגיעים להתאמן אצל בעלה, מאמן כושר פרטי), עבדה עם נשים בסטודיו C וכעת עובדת גם עם ילדים במסגרת פרויקט תזונה ובריאות השיניים בגני ילדים מטעם עיריית הרצליה. לה עצמה יש תאומים בני 3.5 (שאפו בפני עצמו!) ותינוקת בת 5 חודשים והיא כולה נראית כמו ילדה, בלי אף גרם מיותר.

״אני רואה את דור העתיד בגיל הרך,״ היא אומרת. ״הכל מתחיל מהחינוך בבית: איך אוכלים בריא ומגוון, בלי איסורים, אלא לחנך אותם למה שכן מותר. צריך לחנך אותם לאכול נכון ולעשות דברים שמחזקים את הגוף, שבריאים לו, ולא דברים שהורסים אותו…״.

ואם כבר אוכל וילדים, עדי אומרת שאם רוצים שהילדים יאכלו טוב ויחפשו עוד טעמים ומטעמים, רצוי לערב אותם: להכניס אותם למטבח שלנו (גם אם זה אומר יותר זמן והרבה יותר בלאגן), וללמד אותם להיות חלק מהבית ומהארוחה. ״חשוב מאד להציע לילדים מגוון. עבודת הילד היא לבחור מההיצע. מה ישים לעצמו בצלחת וכמה יאכל – תלוי כבר בו. ההורים צריכים לשמש דוגמה אישית ולשבת עם הילדים סביב השולחן. רק ככה הילדים ישבו ויאכלו כמו שצריך. זו מטרה נעלה! אכילה תוך כדי, טעימות ונשנושים הם דבר פחות טוב. צריכים להיות זמנים מוגדרים שיושבים סביב השולחן ואוכלים״.


היא לא מבטיחה הבטחות בתור תזונאית, אבל מי שיבוא אליה יקבל המון ידע וכלים לחיים ויוכל לעשות שינוי אמיתי באורח חייו. היא מאד ממליצה על שילוב של תזונה וספורט וסבורה שזה הדבר הנכון לעשות כדי לאהוב את הגוף שלנו ולעשות לו טוב, ״כדי שהמכונה הזו לא תתקלקל״.

על איזה ספורט את ממליצה? אני מתעניינת ונענית שעדי ממליצה על הספורט שאני אוהבת. ״תעשי רק ספורט שאת נהנית ממנו! יש אנשים שמעדיפים ספורט בקבוצה, אחרים יעדיפו ספורט פרטני. יש מי שאוהב ספורט בחוץ ואחרים אוהבים דווקא בפנים, במקום סגור. לבד, עם מלווה, בחדר כושר, בסטודיו – יש כל כך הרבה אפשרויות וזה לא באמת משנה מה עושים, כל עוד אוהבים את זה״.

למשנתה, מותר לאכול הכל (כבר נחמד, נכון!?!?) ״אני לא מהקיצוניות,״ היא מבהירה. ״כל עוד אדם פעיל ספורטיבית – הוא יכול לאכול הכל במידה״. כבר עשתה לי חשק לעשות איזו הליכה… 🙂

למה לאנשים כל כל קשה לעשות שינוי אמיתי? אני שואלת ועדי עונה בסבלנות שנדרש ״ניקוי אורוות רציני” כדי לעשות שינוי. ״לאנשים יש המון תירוצים, שחשוב ׳לקלף׳ אותם. יש הרבה טרנדים (ספורטיביים ותזונתיים) שאנשים נוהרים אחריהם מבלי להבין באמת. שינוי בהרגלי התזונה דורש עבודה קשה של הבנה. צריך לשאול את עצמנו ״לַמה??״ ולהבין… למה לאכול דווקא את השוקולד עכשיו? למה חפיסה שלמה ולא רק קוביה? מה זה מספק לי? האם זה מספק שעמום, רעב, עצב, שמחה??? על איזה צורך זה עונה? ואם זה אכן רעב, הרי שיש הרבה דברים שיכולים לספק רעב במקום השוקולד, כמו בננה, תפוח, גרגירי רימון שנמכרים היום בסופרים מוכנים לאכילה…״

מסתבר שאל עדי מגיעים גם מי שרוצים לעשות שינוי מהותי ומשמעותי בחייהם (לרוב מגיעים מפה לאוזן) וגם מי שרוצה תוצאה מיידית, כלומר, לרדת את ה-5 ק״ג שלו וזהו (אלה לרוב מגיעים דרך פייסבוק). עדי מציעה 10 מפגשים במשך כ-3 חודשים. כל מפגש ייערך פעם בשבוע, למשך 1/2 שעה. עדי תציץ בבדיקות הדם שלכם, תבחן את פרופיל השומנים, תשקול אתכם, תמדוד אחוזי שומן בקליפר וגם היקפים. במפגשים איתה תלמדו על אורך חיים בריא (מה זה חלבון, מה זה פחמימה, מה זה שומן?), היא תסביר לכם איך עושים קניות בסופר, איך מסתכלים על המרכיבים בכל מוצר. היא תלמד אתכם כמה כדאי לאכול מכל דבר, איך לבחור נכון מהתפריט במסעדה, לשאול את המלצר את השאלות הנכונות ועוד.

מנפצים מיתוסים? זרקתי לעדי כל מיני מוסכמות והנה מה שהיא אמרה עליהם:

* ארוחת בוקר – היא לא הארוחה הכי חשובה ביום ובעצם יותר נכון להגיד: תלוי למי! אם יש אנשים שמאד רעבים בבוקר, אז כן. ואם פחות, אז זה לא הכי חשוב עבורם. כל אחד צריך להקשיב לגוף שלו וללמוד להכיר אותו…

* אבקת מרק עוף – מותר להשתמש, אבל במידה… לא להיות קיצוניים לכאן או לכאן.

* שוקולד – אין בעיה עם שוקולד, אבל למה? תשאלו את עצמכם על איזה צורך זה עונה, כמה דרוש לכם ומה זה מספק לכם…

* סוכרזית – סוכרזית שווה ממתיק מלאכותי, כשהמטרה לאכול כמה שיותר דברים טבעיים… עדיף להשתמש בשום דבר כדי להמתיק, או בסטיביה שהוא ממתיק מהטבע. או לחלופין סוכר, אבל כמה שפחות.

* מרגרינה – רע. עדיף לצרוך כמה שפחות שומן טראנס, שיש במאפים ובאוכל מעובד. אם כבר, עדיף להשתמש בחמאה או בשמן, שזה יותר ידידותי, כי צורכים פחות כמות של שומן באופן הזה…

* לחם קל – תאכלי אם זה טעים לך, אבל יש אלטרנטיבות. אפשר לאכול לחם שיפון טעים או לחם מחיטה מלאה. לא קונים לחמים במאפייה כי לא יודעים מה יש בתוכם… קונים רק לחם ארוז שאפשר לקרוא את הערכים התזונתיים שרשומים על האריזה (לחם פשוט מלא של ״ברמן״ למשל, או שיפון של אנג׳ל הם שני סוגים מצוינים).

* “במבה” ו”דובונים” כחטיפים לגינה – בשקית “דובונים” יש כמות מלח שמספיקה ל-3 ימים וב”במבה” יש 37% שומן (לעומת 5% גבינה שאתם קונים בסופר, לצורך ההשוואה). אז נכון ששומן חשוב לילדים (במיוחד עד גיל שנתיים) ותורם למערכת העצבים שלהם, אבל יש דברים אחרים ובריאים יותר, שאפשר לתת להם לאכול ולכבד את החברים בגינה.

קיבלתי מעדי מתכון לארוחת ערב מעולה: לביבות אפויות

לגרד על פומפייה (או במג׳ימיקס) כל ירק שאוהבים: גזר ובטטה, שורשים כמו סלק, בצל, גזר ובטטה, קישואים ובצל או כל ירק אחר שיש בבית.

מוסיפים לירקות המגוררים 3 כפות קמח תופח (אם רוצים להצטיין ממש – אפשר קמח מלא) ו-3 ביצים. להוסיף מלח, פלפל ולערבב הכל יחד.

מרססים נייר אפייה בשמן תרסיס או מורחים על נייר האפייה 2 כפות שמן ואופים בתנור על חום של 150 מעלות בערך. כשצד אחד הופך שחום, הופכים את הלביבות. יש כאן חסכון עצום בשימוש בשמן שעושה הבדל עצום!!!!


אז אם חשקה נפשכם לעשות שינוי תזונתי ומהותי בחייכם, לרדת במשקל אבל גם לסגל לעצמכם אורח חיים בריא, ואינכם רוצים ליפול על איזה שרלטן שקורא לעצמו ״דיאטן״ או “תזונאי” בתחום הפרוץ הזה – פנו אל עדי. המסר שלה: ״תיהנו מהחיים, תאכלו בריא ותאהבו את הגוף שלכם״, וזה נשמע לגמרי משהו שאני יכולה לחיות איתו ולהתחבר אליו…


עדי: 054-4897817 adiartzi1@gmail.com או דרך פייסבוק: עדי ארצי – דיאטנית קלינית

ושיהיה בהצלחה למשנים, ליורדים ולמתחטבים 🙂

18 צפיות0 תגובות

Comments


hello-revival-2_NRQBcggnU-unsplash.jpg
%D7%9B%D7%AA%D7%9D-%D7%A6%D7%91%D7%A2-%D
מריחה-צבע-yurehz-דנה-דלתות.png
ellieelien-MpOw8c_wPio-unsplash.jpg
alyssa-strohmann-tnpr-hPOta0-unsplash.jp
bottom of page